BOGACTWO DOMU

Ludzie wieków średnich lubowali się-w okazjach, które po­zwalały zabłysnąć przed innymi wspaniałością i bogactwem domu. Do takich okazji należały w pierwszym rzędzie wesela. Wypra­wiano je tak hucznie, że już w połowie XIV wieku krakowska Rada Miejska uznała za konieczne ograniczyć wystawność tych uroczystości. Określono dopuszczalną lfczbę osób biorących udział w orszaku ślubnym, a zwłaszcza zasiadających do uczty. Poza ro­dzinami, przyjezdnymi i służbą nie mogło być gości więcej niż szesnaścioro: ośmiu przyjaciół pana młodego i osiem przyjaciółek panny młodej. Liczbę podawanych półmisków każdej potrawy ograniczono do trzydziestu, zaś dań — do pięciu.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)