CYTRYNY NA DWORZE

Dla przykładu: z królewskich zapisków rachunkowych można dowiedzieć się, że dwór królowej Jadwigi sprowadzał na własny użytek cytryny; z zapisków gospodarczych — ze częstym posiłkiem bywały, widocznie łubiane, flaki itd. Zapiski te, zwane regestrami, prowadzone codziennie, tak wyglądały w 1394 r.: „Przybył do Krakowa Boguchwał, komornik panien (ochmistrz dworu królowej) z’innymi towarzyszami i z wozami królowej pani, którym na wydatki na dzień cały dałem 2 szkojce oprócz chleba, słoniny, grochu, jagieł i piwa. Za młode kurczęta 2 szkoj­ce, za jaja, śmietanę i pietruszkę 1 szkojec, za dwa statki zwane stawnicze 3 grosze, za poziomki — 3 grosze.”  

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)