CZERPIĄC Z ZASOBÓW

Obok zaś historii rolę przewodniczki po zamierzchłych wie­kach pełni archeologia. Ziemia i wody potrafiły ustrzec przed przypadkami losu i zachować do naszych czasów niejeden frag­ment przeszłości. Są to ułamki budowli, mogiły, przedmioty co­dziennego użytku, broń, ozdoby, szczątki odziezy, zatópione osady, mosty, statki, okręty… Po wydobyciu ich i umiejętnym odczy­szczeniu archeolog potrafi określić wiek znaleziska, zrekon­struować i uzupełnić to, co uległo działaniu czasu, wyciągac wnioski i z ułamkowych niekiedy danych mozolnie odtworzyć codzienne życie ludzi sprzed wielu wieków. Czerpiąc z zasobów wiedzy historycznej i archeologicznej po­próbujmy więc, zaczynając od pradziejów, zastanowić się, jak kształtowały się „sprawy stołu” w Polsce.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)