DANIA OBIADOWE

Pierwsze danie obiadowe stanowiły lżejsze potrawy: wędliny, jarzyny, ciasta francuskie faszerowane mięsem i jarzynami, zwa­ne „ragu” i „frykasse”. Na drugie danie szło pieczyste, którego ukoronowanie stanowiły wyżej opisane piramidy. Do pieczenia i smażenia, a także sporządzania wykwintnych ciast używano obecnie świeżego masła, zamiast jak dawniej starego, nawet po­zieleniałego — jako wyraźniej „dającego się czuć”. Wykwintne ciasta robione na francuski sposób wydelikacały smak i uczyły rozkoszowania się dobrze przyrządzonym jedzeniem.  „Staroświe­ckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłbym go był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska” — opowiada pamiętnikarz.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)