DLA ZACHOWANIA ZDROWIA

Druga zasię będzie z pozłocistymi uszy ma, co jeszcze w piątek wrzała, to ją aż w niedzielę postawią. Druga też z chleba a z migdałów a z klijem ulepiona, to też ta od kilka dni będzie stała. Nuż jeśli pieczyste będzie, to też czekając, towarzystwa (innych potraw), s jedno wyschnie, niż (zanim) się drugie upiecze. Będzie li tez jaka wyborna pieczenia, to z wirzchu jako skorupa, a w pośrzodku mógłby ją jastrząba nakarmić (surowa). Jakież to zdrowie ma być, mój miły bracie? A jakoż się tu i mieszek po społu z panem rozboleć nie musi?”   Rzeczywiście posiłki tego rodzaju karmiły wspaniałością oczy, lecz dla brzucha pożytecznymi być nie mogły. Z tego też pewnie względu dla zachowania zdrowia obficie zalewano każde danie piwem, miodami, a przy wystawnej uczcie i winem.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)