DOMOWA SPIŻARNIA

Podobną rolę — przechowalni pełniła spiżarnia, gdzie maga­zynowano środki żywnościowe podręczne w kuchni. Były tu różne gatunki mąki, kasz, omasty, warzyw, grzybów, nabiału, mięsa, a także rozmaite przyprawy i dodatki do potraw (szafran, migda­ły. cynamon i inne) sprowadzane z najdalszych nieraz stron. Do nich zaliczano cukier trzcinowy, o którym mówiło ówczesne przy­słowie: „król, wielki pan, a łyżkami cukru nie jada!”. W równym poszanowaniu jak cukier bywały cytryny i pomarańcze, o których w Bankiecie narodowi ludzkiemu (…) wydanym uczony Herciusz dowodził, że kwaśne owoce chłodzą, a słodkie rozgrzewają ludzki organizm, przeto pomarańcze, które „lubo z natury abo przez niedostanie się (niedojrzałość) są kwaskowate, chłodzą i gorączkę uśmierzają”.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)