DUŻA ILOŚĆ SERÓW

Jak dawniej, spożywano je suszone, wędzone lub solone, a także świeże smażone na oliwie, gotowane w jarzynach, przyrządzone w galarecie. Do ryb naj­wytworniejszych, a zarazem najdroższych, należały jesiotry i o- sosie sprzedawaną na sztuki. Śledzie i inne gatunki morskie na­bywano marynowane lub solone w beczkach. Ważne miejsce w wyżywieniu zajmował nabiał. Mleko pito nie tylko słodkie, ale i kwaśne — zsiadłe, a także serwatkę. Ulubioną zupą była polewka z jajami i serem. Serów jadano duzo, a także o czym była mowa wyżej — stanowiły one przyprawę do ciast i ciasteczek, jak również były podstawowym składnikiem paschy, tradycyjnie przyrządzanej na Wielkanoc.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)