DWA POSIŁKI DZIENNIE

Biedniejsi — podobnie jak pra­ojcowie — posługiwali się nakryciami drewnianymi. Zamożniejsi miewali naczynia stołowe z metali: cyny lub miedzi. Bogacze ja­dali na srebrze, popijając ze złotych kubków. Jadano dwa razy dziennie — pierwszy posiłek koło południa i następny wieczorem, z tym że niewiele różniły się one między sobą. Możliwe, że ludzie fizycznie pracujący posilali się częściej, jednak w zapisach zachowały się ślady o dwu porach jedzenia, porannej „prandium” i wieczornej „cena”. Zachowane zapisy do­tyczą miejsc „zbiorowego żywienia”, szpitali, przytułków.Wałcze burs akademickich, gdzie pokrzepiali swe siły pedagogowie.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)