GATUNKI JABŁEK

Jan Dłu­gosz w swych Dziejach polskich opisując historię klasztoru Lu­bińskiego ufundowanego pod koniec XI wieku, powiada: „Pier­wszym opatem klasztoru był Florentyn. Od tego to Opata i jego braci z Porty (niemieckie miasto Pforte) do Polski przybyłych i w rzeczonym klasztorze osadzonych, pochodzi, i nazwisko swoje bierze gatunek jabłek, które oni ze sobą do Polski przywieźli, a które od klasztoru Porty, skąd pochodziły, nazwane Daport roz­mnożyły się u nas i dotąd jeszcze je hodują” — to znaczy jeszcze w wieku XV. Jabłka te nazywano także depurtami, potem lapur- tami, a wreszcie oportami. Obok nich hodowano i inne gatunki rozróżniając: balsamki, mucjany, renetki, szczecinki, świętojań­skie, wanatki, winniczki i wiele innych.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)