Gotowanie – codzienna czynność czy sztuka

Każdy z nas bez cienia wątpliwości zetknął się z gotowanie, a właściwie – codziennie się z nim styka. Jest to nierozerwalnie związane z zaspokajaniem naszej podstawowej potrzeby, jaką jest dostarczenie energii pod postacią jedzenia lub picia. Jedni rozmaite potrawy przygotowują z łatwości, czyniąc to o wiele bardziej efektywnym i przynoszącym lepsze skutki, innym zaś gotowanie wychodzi o wiele gorzej. Wielu z nas pewnie też zastanawiało się kiedyś, czy jest to po prostu codzienna czynność, z którą jedni radzą sobie gorzej, inni zaś lepiej, czy już sztuka. Wszak funkcjonuje nawet w języku określenie „sztuka kulinarna”, od razu sprowadzająca nasze skojarzenia na właściwy tor. Otóż przygotowanie wielu, skomplikowanych nieraz, ale za to bardzo smacznych, zachwycających chyba każdego, kto ich spróbował, potraw, niewątpliwie może być sztuką, nie tylko ze względu na to, że jest trudne zadanie, ale chyba przede wszystkim dlatego, że od kucharza wymaga się wielkiego talentu i wyczucia smaku, czyli dokładnie tego samego, czego od innych artystów.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)