HISZPAŃSKIE I WŁOSKIE PRZYSMAKI

Dobrze wiemy, ile zepsucia wprowadziły do naszej ojczyzny te hiszpańskie i włoskie przysmaki, jak bardzo zaszkodziły tężyźnie i prostocie oby­czajów.” .Jeszcze w roku 1654 statek, którym Ludwika Mana sprowa­dzała do Polski Wizytki, na pokładzie wiózł oprócz zakonnic 200 pomarańcz i cytryn — co było sensacją — a już w roku 1682 na uczcie weselnej Feliksa Potockiego z Krystyną Lubomirską użyto w kuchni 500 sztuk pomarańcz, 3 000 cytryn, 1 000 cytronow i 6 garnców soku cytrynowego.Hodowano drzewka pomarańczowe jako ozdobę pańskich rezy­dencji i ogrodów. Adam Jarzębski w Gościńcu… abo opisaniu Warszawy wydanym w 1643 r. zachwyca się:Aż tam drzewka cudzoziemskie,Jak u Pana nie ziemiańskie.Pomarańcze, figi rostą,Wyniosłością w górą prostą (…)Cytrony, także oliwne Kapary, owoce dziwne.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)