Jogurt

Jogurt jest wytwarzany z mleka zagęszczonego, z dodatkiem mleka w proszku i cukru. Potem podlega procesom pasteryzacji i homogenizacji. Pochodzi prawdopodobnie z Indii. Został rozpowszechniony na terenach Azji i Afryki. Smak jogurtu i konsystencja zależy min.: od temperatury i czasu dojrzewania, rodzaju zastosowanych bakterii mlekowych. Jest różnica w produkcji jogurtów pitnych i tych gęstych. Powszechnie się uważa, że jest zdrowszy od zwykłego mleka. Dietetycy radzą umieścić jogurty naturalny w codziennej diecie, gdyż zawierają one duże ilości wapnia, białek, witamin z grupy B oraz kwas foliowy. Może stanowić doskonałą przekąskę, albo razem z musli czy płatkami być traktowany jako pełny posiłek. Na uwagę zasługuje fakt, że związki sfermentowane są lepiej przyswajalne niż mleko. Podkreśla się, że organizm ludzki jogurt trawi trzy raz szybciej niż mleko. Konsumpcja jogurtów powoduje wzrostu poziomu odporności oraz ułatwia przyswajanie żelaza, wapnia i witamin. Hamuje również proces wchłaniania złego cholesterolu.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)