Ketchup

Ketchup to sos pomidorowy, o barwie najczęściej ciemnoczerwonej, ciemnobrązowej i rzadziej zielonej. Do popularnych smaków należą: łagodny, pikantny, do potraw z grilla itd. Jest serwowany razem z takimi potrawami jak: frytki, zapiekanki, pizzy, kanapki, dania mięsne, choć można go używać także w innych wypadkach, wszystko zależy od upodobań jedzącego. Autorami ketchupu byli Chińczycy, doprawiali nim potrawy rybne. Przepis na sos pomidorowy dotarł do Europy pod koniec XVII wieku. Dopiero w XIX wieku „przybył” on do USA, gdzie został dostosowany do obecnych przystosowań przez Henry’ego Heinza, założyciela popularnej firmy spożywczej. W Polsce popularne są ketchupy marki: Pudliszki, Kotlin, Roleski, Hellmann’s, Łowicz, Włocławek i Heinz. W skład każdego ketchupu wchodzą: koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól, ziele angielskie, goździki, cebula oraz różne przyprawy. Nie powinien zawierać konserwantów, bo jest pasteryzowany. W większości jest kupowany jako gotowy produkt, choć zdarza się wyrabianie go z domowych przepisów.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)