KISZKI BYDLĘCE

Tymczasem, pośród innych wędlin nadziewane kiszki bydlęce występują już w zapisach na dworze Jadwigi i Jagiełły. Nie były więc osobliwością, jaką chce widzieć je pamiętnikarz. Chyba, że z czasem stały się potrawą pośledniejszych warstw ludności pol­skiej, tak że XVII-wieczny rycerz i szlachcic poczytywał sobie za ujmę spożywanie tej „nikczemnej” potrawy. Ten sam przecie grymaśny i wybredny pan Pasek, może owe wzgardzone, duńskie kiszki kaszane wspominając, zadowalał się postem, kiedy w innym czasie, w innych stronach przyszło wojo­wać z Moskwą, a brak mięsa srogo żołnierzom dokuczył. Ratowali się wówczas jak mogli, by głód oszukać, rozmaite jarskie potrawy przyrządzając.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)