KOLACJA

Gdy nadszedł czas wieczerzania, zasiadano do stołu, gdzie po­dawano „na pierwsze danie pieczenią dostatnią; na drugie jarzynę a pod nię sztukamięs rosłą i tłustą; na trzecie kaszę na mięsie dobrze omaszczoną”. Zaś w dni postne: „pierwsza potrawa jajec smażonych abo warzonych (…) lub na to miejsce co inszego. Druga potrawa ciasta”. W adwencie przed Bożym Narodzeniem i w sied- miotygodniowym wielkim poście przed Wielkanocą mięsa wogóle nie iadano a w zwyczajowe dni postne „suszono”, krasząc potra­wy olejem’, a nawet ograniczając posiłki tylko do lekkich, płyn.Z reguły do mięs podawano sosy: żółty z szafranem, biały ze śmietany lub zsiadłego mleka, czerwony na wiśniowym soku, czarny z powideł śliwkowych, szary z gotowanych ezosnkui ce­buli.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)