KOLEJNE POTRAWY

Trzecia potrawa jarzyna, abo marchew, abo rzepa na świeżym mięsie ma być, której na sześć osób powinno być trzy sztuki rosłych, tłustych, żeby, rozdzieliwszy, po pół sztuki każdej osobie się do­stało, ażeby jarzyna tłusta była uczyniona. Czwartą potrawą ma być jarzyna druga, abo kapusta kwaśna na słoninie, abo zielona także na słoninie, abo groch także ze słoniną, ale żeby słonina nie była żółta, ale chędoga. Ser ma być zawżdy postawiony, jak do obiadu, tak do wieczerzy, z którego jeść mają do upodobania. W niedzielę i we święta ma być piąta potrawa pieczyśta, abo ka­płun, abo gęś pieczona, abo cielęca pieczenia, abo wieprzowa według czasu i okazyej.”

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)