KUCHNIA

Kuchnia, czyli izba, w której przygotowywano posiłki (jedna lub kilka — w bogatszych domach) bywała ważnym miejscem w mieszczańskim domu. Jej punktem centralnym był piec ku­chenny lub komin, w którym nad ogniem, na żelaznej sztabie za­wieszano kociołki z jedzeniem albo wstawiano pod naczynia że­lazne trójnogi, tzw. dynary. Zestaw naczyń kuchennych bywał wcale okazały. Obok kotłów, kociołków i garnków metalowych używano patelni, specjalnych wanienek do ryb, durszlaków, sit, moździerzy, rożnów różnego rozmiaru, lecz nawet w mieście, w uboższych domach ciągle jeszcze posługiwano się naczyniami glinianymi.  W późnym średniowieczu stoły jadalne przykrywano obrusa­mi, często pod spód kładąc sukienny i przykrywając go drugim, z cienkiego płótna lub jedwabiu.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)