NA RÓŻNE DOLEGLIWOŚCI

Przy chorobach serca stosowano proszek ze skóry ropuszej, która, jak dowiedziono obecnie, zawiera składniki podobne w działaniu do digitalisu. Znakomite właściwości lecznicze miało mieć mięso węża solone, marynowane lub smażone. Jednak zbawiennie działało tylko na możnych tego świata — panujących, książąt i innych dostojników. Krew wężowa natomiast była cenionym kosmetykiem: „pomazane nią wargi panny czerwieni bardzo (…) dodaje twarzy piękności, czerwoności i wesołości, wypędza wszel­ki parch, znosi niemiły zapach zębów i dziąseł”. Z czasu całego średniowiecza nie zachowała się żadna polska książka kucharska, bo zapewne nie było takowej.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)