NACZYNIA I PRZYBORY KUCHENNE

Handel rybami kwitnął, jego ważnym ośrodkiem był Lwów. Zaczęła się rozwijać racjonalna hodowla w stawach zakła­danych przez sprowadzanych specjalistów, głównie Czechów, a także Niemców. Mieszkańcy nadwodnych osad zawodowo trud­nili się rybołówstwem. Rybacy nadrzecznych miast wiązali się w cechy. Pochodzący z roku 1532 statut warszawskiego cechu ry­baków jest pisany po polsku, a za patronkę ma św. Barbarę. Naczynia i przybory kuchenne niewiele różniły się od tych, których używano w miastach w wiekach poprzednich. Natomiast zastawy stołowe zyskały na piękności. Już nie tylko na królew­skim czy książęcym dworze spotkać było można bogato zdobione,wyszukanym kształcie misy, niecki, półmiski i panwie (konew­ki) ze szlachetnych kruszców.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)