NAJCZĘŚCIEJ SPOŻYWANA WIEPRZOWINA

Był obyczaj, że w dniu patrona danego zgromadzenia zakonnego pieczywo takie rozdawano darmo wszystkim zgłaszającym się. Ważną po­zycję w jadłospisach zajmowały również kasze, zwłaszcza jaglana i jęczmienna, a jako danie luksusowe pojawiała się na stołach „manna” — ziarna pewnych gatunków trawy, zbierane na łąkach, wytworne i delikatne w smaku. Do końca XII wieku z mięs najczęściej spożywano wieprzo­winę. W następnych stuleciach rośnie udział wołowiny, cielęciny, baraniny i ptactwa domowego. Krakowscy mieszczanie zaopa­trywali się również w dziczyznę, na którą wolno im było polować w lasach królewskich, z tym jednakże zastrzeżeniem, by upolo­waną zdobycz przeznaczać na użytek własny, nie zaś na handel.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)