NIEBAGATELNA POZYCJA JARZYN

Przygotowywano ją podobnie jak dziś — z sera utartego z jajami, mlekiem i przy­prawami, różniła się tylko dodatkiem miodu (zamiast cukru) i oczywiście szafranu, przyprawy szczególnie łubianej od wieków. Niebagatelną pozycję jadłospisów stanowiły jarzyny. Znano ich wówczas ok. 25 gatunków. Jadali je w obfitości zarówno biedni, jak i bogaci. Najpopularniejszy był groch i mne strączko­we. Dalej liczne odmiany kapusty, cebula i pietruszka. Goto­wano lub podawano na surowo jarmuż, rzepę, pasternak, bura­ki — przyprawiając je koprem, czosnkiem, gorczycą, a także korzeniami dziś już nie znanymi. Lasy dostarczały zawsze mile widzianych na stołach, jako potrawa lub przyprawa.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)