NIEMIECKI WPŁYW NA KUCHNIĘ POLSKĄ

Tak to ucztowano, pito i bawiono się wesoło, chociaż do przy­słowiowego „picia i popuszczania pasa” stu lat z dobrym okładem brakowało. W wiekach piastowskich pewien wpływ na polską kuchnię miał niemiecki sposób przyrządzania potraw, bowiem mieszczań­stwo nadające ton w tym względzie w przeważającej części re­krutowało się z osiedleńców Niemców. W okresie jagiellońskim, a nawet i wcześniej, pojawiają się wpływy włoskie dominujące na dworze królewskim, który był wzorem dla reszty społeczeństwa.Pod koniec wieku XVI, w dobie królów elekcyjnych, dzięki królowym Francuzkom rozpoczynają się wpływy kuchni francu­skiej, niezbyt zresztą silne, bo przytłumiane przez rodzime po­mysły kulinarne.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)