ODMIENIONY SPOSÓB PICIA

Obecnie służba podawała i odmieniała przez serwetę porcelanowe talerze. Oczy­wiście tylko dostojnym gościom, bo przed gośćmi pomniejszymi po dawnemu kładziono jeden cynowy talerz. Novum stanowiły spirytusowe podgrzewacze do półmisków i serwowanie zagrzanych talerzy. Ku wygodzie biesiadników, na stołach umieszczano „serwisy”. Były to srebrne, wykonane arty­stycznie, wysokie na łokieć rusztowania, na których mieściły się w przemyślnych naczyńkach i pojemnikach przyprawy do po­traw: sól, pieprz, musztardy itd. W wieńczącym szczyt „serwisu” koszyku złociły się cytryny, niezbędne przy spożywaniu na przy­kład „ostrzygów”. Z wolna odmieniał się sposób picia.Kielichy i kieliszki rozsta­wiano przed każdym nakryciem; zanikała moda krążących wzdłuż stołu kielichów i pucharów.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)