OPRÓCZ ZBÓŻ

Chleba zakwaszanego, takiego jak dzisiaj, nie wypiekano powszechnie, wymagało to zbyt wiele zachodu, a także specjalnego piekarni­czego pieca. Oprócz zbóż, lnu i konopi uprawiano groch, bób, soczewicę, rzepę, marchew, buraki, ogórki, cebulę, mak, koper. Gdy feudałowię zastrzegli sobie prawo łowów, a tym samym prawo spoży­wania dziczyzny, w większym stopniu rozwinęła się hodowla zwierząt domowych: do robót polowych i zaprzęgu — bydła ro­gatego; głównie dla mleka — owiec i kóz; na mięso zaś — przede wszystkim nierogacizny. Prawdopodobnie właśnie wieprzowina była najczęściej i najchętniej jedzonym mięsem.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)