OWOCE I SŁODYCZE

Ostatnie danie składało się z owoców i słodyczy od konfitur, ciasteczek, pierniczków, do tortów i rozmaitych ciast nową meto­dą wydelikaconych. Słodycze zajmowały środek stołu na całej jego długości. Za­miast dawnych piramid cukierniczych wielką sztuką wyrabia­nych, z niemniejszą sztuką obecni cukiernicy budowali słodkie ulice, ogrody, parki, pośród których ustawiano prześliczne, sto­sowne figurki z saskiej porcelany. Na wety goście rujnowali te słodkie arcydzieła, zjadając to wszystko, co z ich budulca było przeznaczone do spożycia. Zapewne w tym rodzaju było urządzo­ne nakrycie przechowywane w Soplicowie przez Wojskiego i opisane tak pięknie w Panu Tadeuszu.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)