PODSTAWA JADŁOSPISÓW

Piwo warzone w browarze gdańskim było w istocie przednie* dubeltowe, nawet podwójne dubeltowe.Podstawą jadłopisów mieszczan gdańskich były mięsa przy­rządzane w dania coraz wytworniejsze. Do takich należały pasz­tety (np. z gęsich wątróbek z dodatkiem tłustej wieprzowiny w cieście francuskim), rozmaite galarety, kiełbaski, wędzone ozory, peklowane pieczenie. Obok drób podawany, jak i mięso, z chlebem; tu dodatkiem bywał chrzan przyprawiony octem, oli­wą i śmietaną, kwaśny mus z jabłek, solone ogórki, oliwki, sa­łata, niekiedy grzyby. Jarzyny i zupy nie należały do potraw preferowanych, niemniej .jednak warto zanotować popularną „zupę polską” — rosół z kurcząt zmieszany z rybną polewką, przyprawiony winem, korzeniami i cebulą.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)