POMARAŃCZE W POLSCE

Ich skórka „żołądek zagrzewa, wiatry rozpędza”, zaś skórki cytrynowe „w cukrze smażone żołądek i serce utwierdzają, konkokcyjej (trawieniu) żołądkowi pomagają.” Na pomarańczach się zatrzymując, warto poświęcić im nieco uwagi. Owoc ten zaczął pojawiać się w Polsce w dobie Odrodze­nia dzięki podróżom, które do Włoch i krajów zachodnich przed­siębrała dla nauki młodzież szlachecka i magnacka. Do większego rozpowszechnienia pomarańcz przyczynili się Jezuici, którzy w darze wdzięczności składali dobroczyńcom zakonu ten osobliwy jeszcze i rzadki owoc.Obruszali się na to ówcześni pisarze biada­jąc: „Przywożą do nas jabłka hiszpańskie, nieznane naszym przodkom, słodkie i piękne; ich barwa, zapach, smak jest taki, że zdają się być dopiero co zerwane z drzewa.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)