POTRAWY REGIONALNE

Istaiały także potrawy regionalne. Na przykłady w Krakow- skiem: prażucha, małdrzyki, żentyca; pośród ruskich były. kny- sze, pirogi, żur; z litewskich: kołduny, oładki, wereszczaka pół­gęski, jajecznica z kiełbasą lub grzybami, kwaszemna, chołodziec i oczywiście boćwina, której Królewiacy me mogli Litwinom darować wydziwiając nad nią. Opowiastka z XVII wieku mów: polazłem do moich towarzyszów i przed Litwą ich przestrzega­łem, bo tam-ci to nędza, tam! bo to sami panowie jadają, na co nasze świnie nie patrzą, niescęsną, plugawą boćwinę. U pyrów miskę śnies (zechcesz) drugą i trzecią, si zmozes (ile potrafisz); a u niescęsnej Litwy tylko boćwinę chlip, chlip leją w się, a po staremu w końcu grzbieta pustki.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)