PRZAŚNE PLACKI

Ziemia uprawiana radłem, nie nawożona, mimo stosowania trójpolówki szybko jałowiała i nie dawała wielkich zbiorów. W XI wieku uzyskiwano nie więcej niż trzy ziarna ) z każdego zasianego. Stąd zrozumiałym się staje, jak bezcennym skarbem był zapas odkładany na przyszły zasiew.  Jak wynika z badań archeologicznych, w Polsce początkowo i najpopularniejszą uprawą było proso. W stępie (kamiennej lub drewnianej misie) obtłukiwano je na kaszę jaglaną, a następnie j w glinianych naczyniach przystawianych do paleniska warzono j z niej polewki, bryje lub prażuchę. Z czasem pojawiły się zboża szlachetniejsze. Także obtłukiwano je w stępach na kasze, z któ­rych przygotowywano półpłynne pokarmy. Z mąki zmielonej w żarnach (bo i tych używano) pieczono przaśne placki.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)