PRZEKŁADANE CIASTA

Były to słodkie ciasta przekładane masą migdałową (w późniejszych wiekach — czekoladową), po wierzchu pięknie przyozdabiane. Takoż z Włoch przyszła moda na „marcy- pany”, składające się głównie z cukru i migdałów, a ówcześnie sporządzane przez aptekarzy. W rachunkach Zygmunta Starego widnieje pozycja: „2 grzywny i 24 grosze dane aptekarzowi Mar­cinowi za ofiarowany przezeń królowi noworoczny «marcypan»”. Z Litwy natomiast przywędrowały „małdrzyki” albo „mądrzy- ki” — ciasta także słodkie, rodzaj dzisiejszych serników. Sławą cieszyła się ich krakowska odmiana ze słodkiego sera ucieranego z jajami i osmażanego na maśle. Gdzie indziej sporządzano je z odmianą: „Mondrzyki robią się ze słodkiego mleka z podpuszcz­ką czyli animelką, które wyciśnięte w talerki układają i w maśle obsmażają”.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)