PRZY POSTNYCH POSIŁKACH

Przy postnych posiłkach podawano ryby pilnując, by „na osobę było dwie dzwonie”; na drugie danie jarzy­na zaprawiona masłem; na trzecie jakaś potrawa z nabiału — dbając, by posiłek był nie tylko bezmięsny, ale i mniej obfity. Po wczesnym obiedzie pokrzepiano się po południu podwie­czorkiem „Już się słońce chyliło ku zachodowi, gdy pan Dodosiński (…) przyszedł znużony spocząć na kamieniu przed domem i zawołał głośno: «Basiu wynieś mi tam podwieczorek! sćra, chle- ba i dzban piwa, bom się spracował.» „Podwieczorki jadano na stojąco i zarządzano: „abo chleb z masłem, abo kiełbasę, abo usmażyć bigosu jakiego, abo cokolwiek takiego temu podobnego”.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)