RYBY WAŻNE NA STOLE

Chętnie widziano słodkie potrawy i w tym względzie powo­dzeniem cieszyły się włoskie i inne nowinki. Na co dzień Polak wolał przecie po dawnemu korzenne, pieprzne jadło, co dobitnie poświadcza pisarz Łukasz Górnicki, sekretarz ostatniego z Jagiel­lonów: „Ganili owe uCzty wymyślne gdzie każda potrawa z cu­krem       bo słodkość prędko obmierznie; bardzie] chwalą ów obiad pospolicie, gdzie bywa to piemo (pieprzno), to kwaśno, to z chrza­nem, to z cebulą, a rzadko słodko, aby jedno przy drugiem lepsze było; przeto każdy je z dobrym smakiem i onę kwaśnośc, rzecz tanią przy drugich, lubi.” .Ważnym składnikiem kuchni polskiej były, jak i dawniej rvby. „Jezior i stawów jest prawie bez liku, lecz nie służą do żeglugi tylko do połowu ryb” — opowiada cudzoziemiec zwiedza­jący Polskę.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)