SPIS PRODUKTÓW NA DAWNE WESELE

„Było to wesele tak wspaniałe, że jego przepychu i mnogości godowników ani wypowiedzieć nie podobna. Cały tydzień zeszedł na tańcach, turniejach, wyścigach, maskaradach, fajerwerkach i innych zabawach. Mówiono, że kosztowało przeszło sto tysięcy talerów, co łatwo być może, jak okazuje sam spis potrzeb kuchen­nych, który tu podaję: całych jeleni 113; jeleni w sztuki pociętych 24; dzików 98; dzików w kawałach 194; saren 162; zajęcy 2 292; bażantów 470; głuszców 276; kuropatw 3 910; kwiczołów 22 687; szynek westwalskich 88; wołów 370; szkopów 2 687; cieląt 1 579; jagniąt na pieczenie 421; świń do nadziewania 99; świń tuczonych 300; prosiąt 577; indyków 600; tuczonych kapłonów 3 000; kur tuczonych 12 887; kurcząt 2 500; gęsi tuczonych 3 550; jaj 40 837; smalcu cetnarów 117; tłuszczów beczek 39; pstrągów wielkich 5 960; łososi w pasztetach 117; łososi zielonych 50; bardzo wiel­kich szczupaków 470; karpi 15 800; rozmaitych drobniejszych ryb cebrów 478; węgorzy wielkich 317; sumów 37; ostrzyg (ostryg) beczek 5; wina reńskiego wiader 1 787; węgierskiego 2 000; austriackiego 700; czeskiego 448; morawskiego 1100; rozmaitych win słodkich 370 wiader”. Tu przypomnieć trzeba, że były ,to tylko potrzeby kuchenne, co prócz tego podawano do stołów nie liczono. Ten spis uzupełnić jeszcze można: „Za korzenie, marcy- pany i cukry 12 743 talery.”

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)