ŚWIEŻE RYBY

Dla przykładu — ryby jako świeże można było sprzedawać tylko w pierwszym dniu po złowieniu, nazajutrz musiały mieć do połowy, a na trzeci dzień — całe obcięte płetwy, jako nie nadające się juz do jedzenia. Jeżeli były to ryby solone lub wędzone, a uznano je za nie­zdatne do spożycia towar konfiskowano, topiono lub zakopywano. Zasadniczo handlem zajmowały się cechy, które od przyjezdnych kupców czy okolicznych chłopów odkupywały przywieziony do miasta towar, z tym, że produkty żywnościowe wolno byłb sku­pywać handlującym dopiero po zaopatrzeniu się w nie obywateli miasta. Wyznaczano także dni, w których odbywały się tak zwane wolnice na mięso i pieczywo.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)