TAŃSZE PRODUKTY

Kupowano wówczas produkty taniej, z pierwszej ręki, bez pośrednictwa kramarzy. Średniowieczne apteki powstały z pierwotnych kramów z „ko­rzeniami”, przekształcając się z wolna w instytucje, gdzie handlo­wano nie tylko surowcami, ale także i wyrobami własnymi. Obok tradycyjnych korzeni, win, wosku świec zaczęto sprzedawać i aptekarskie słodycze: ciasta na miodzie przyprawione korzenia­mi, powidełka, a także ulubione „konfekty”. Były to pigułki ko­rzenne o ostro-słodkim smaku, pozłacane. Pozłotka łagodziła smak, miała mieć także znaczenie lecznicze, bowiem wierzono w uzdrawiającą moc złota. Zadaniem konlektów nie złoconych było ułatwianie trawienia i oczyszczanie oddechu.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)