W OKRESIE ŁOWÓW

W okresie łowów podstawę posiłków stanowiła dzi­czyzna. Od XII wieku książęta i możni trzymali osobne drużyny łowieckie, które dostarczały mięsiwa na pańskie stoły. Z całą pewnością kasza i mąka nie przypominały grubo otłuczonych w stępie czy zmielonych w żarnach, jakie stanowiły podstawę pożywienia przeciętnego mieszkańca puszczy i pól. Równie dale­kie w smaku od przaśnych placków musiało być pieczywo. Już bowiem w czasach pogańskich na ofiarę bogom składano kołacze takim kunsztem wypieczone, że dochodziły do wysokości człowie­ka. Przygotowanie odpowiedniej mąki i uzyskanie szlachetnego wypieku było przecież sprawą umiejętności i odpowiedniego zadbania. Jednak prostaczek tamtych czasów w walce o byt mu­siał pokonywać zbyt wiele codziennych przeciwności, by starczyło mu sił i czasu na troskę o rozkosze podniebienia.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)