W ŚREDNIOWIECZNYM KRAKOWIE

W średniowiecznym Kra­kowie, na przykład, cech piekarzy ofiarowywał „kundmanom” 9 rodzajów chleba i ciast. Poczynając od zwykłego żytniego chle- ba, zwanego z łaciny „niger” (czarny) przez żytni „albus” (biały), do różnych odmian pieczywa pszennego lub’ zwyczajnego, jak i wypiekanego na miodzie, z dodaniem jaj i mada, albo też świą­tecznego zawijanego z serem. Na gęsim smalcu przygotowywano tłuste ciasto — „sadlniki”. Smażono na oleju lub wypiekano: precle, rogale, obarzanki i bułeczki, którym niekiedy — prawdo­podobnie jako prastaremu symbolowi płodności — nadawano kształty genitaliów. Oprócz pieczywa wypiekanego i rozprowadza­nego przez cech piekarzy, własne odmienne wypieki miewały, obok najzamożniejszych domów, także i klasztory.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)