WIOSENNE NOWALIJKI

Wczesną wiosną zamożniejsi mieszczanie delektowali się nowalij­kami: zielonym groszkiem, marchewką, zaś na królewskim stolfc młoda rzodkiew pojawiała się już w marcu.Za desery służyły często owoce surowe lub w przetworach. Pewnie nie były tak dorodne jak dzisiejsze, ale niewiele różniły się gatunkami. Hodowano je w sadach lub dzikie zbierano po la­sach. Już wówczas znano sposób na przechowywanie aż do wiosny gruszek i jabłek. Te ostatnie podawano smażone na miodzie, a więc w sposobie przypominającym nasze przetwory owocowe.Jak wzmiankowano, mięsa przechowywane w niezbyt odpo­wiednich warunkach często były „z wonią . Kuchnia średniowie­czna przeto ułatwiała ich spożywanie dodatkiem ostrych, mocno pachnących sosów.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)