WŁAŚCIWY OBIAD PRZY STOLE

Takie posilne, ale lekkie, danie starczyło do obiadu, który bywał nie tylko bardziej urozmaicony, lecz także odznaczał się obfitością. Rozpoczynały go przekąski usta­wiane na bocznym stole, na którym obok niezbędnej — jak utrzy­mywano — dla pobudzenia konkokcyej żołądka” (trawienia) wódki lub nalewki znajdował się jakowyś „antypast”, czyli przy- smaczek do zakąszenia. Właściwy obiad przy stole rozpoczynała sztuka mięsa „zawżdy rosła i niechuda”. Następnie pojawiał się drób, także gotowany, na przykład: „kapłun do korzenia (przyprawiany korzeniami) na sześć tylko osób dany abo jeśli cielęcina do korzenia też, tedy sztuki spore na jednę osobę, także niechude mają być.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)