WYPRAWIANIE UCZT

W imieniu miasta, wspomożony z funduszów miejskich, Wierzy­nek w roku 1364 podejmował swego króla i towarzyszących mu: cesarza Karola IV, Ludwika Węgierskiego, Waldemara Duńskie­go i Piotra króla Cypru wraz z wieloma udzielnymi książętami.Wyprawił wówczas ucztę, która na długo zachowała się w pamię­ci potomnych, a dzięki kronikarskim notkom przeszła do historii. Wystawność tego przyjęcia miała ukazać zagranicznym gościom potęgę króla Kazimierza, którego poddanych stać na takie festyny. Obcy kronikarz zapisał: „A jak zostali ugoszczeni, uczczeni, obsłużeni i podejmowani chlebem, winem, wszelkimi rodzajami pożywienia i napojów, wszelkim ptactwem, rybami i innymi gatunkami mięs (…) niepodobna tu opowiedzieć, tak zostali wspaniale ugoszczeni.”

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)