ZACHOWANIE PRZY STOLE

Ogryzków me należy odkładać do wspólnej misy ani też wypluwać za siebie resztek jedzenia. Nie topić nosa w pianie popijając piwo. Posiłki winny odbywać się w następującym porządku: na początek chleb z polewką, następ­nie dania mięsne lub dania z ryb, nabiału, a wreszcie napoje i desery. Wedle Frowina wino pić można do gęsi, ryb i… gruszek.W początku XV wieku pojawił się następny, pisany po polsku, podobny traktat pióra Słoty, całkowicie poświęcony zachowamu w czasie uczty. Słota rozpoczyna opisem gościnnego, suto zasta­wionego stołu:Zgarnie na się wszytko pole,Czso w stodole i tobole,Czsole się na niwie zwiąże,To wszysko na stole lęże,Przetoć stół wieliki swieboda Staje na nim piwo i woda,I k temu miąso i chleb,I wiele innych potrzeb (…)

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)