ZMIANY W OBYCZAJACH STOŁOWYCH

W obyczajach stołowych pojawiały się rozmaite nowości i zmiany. Coraz bardziej upowszechniało się podawanie do stołu twidelców, zwanych grabkami. Autor jednego z pamiętników ft wspomina, jak to Jerzy Mniszech, marszałek wielki koronny, późniejszy kasztelan krakowski „powiadał mi, że ojciec jego f pierwszy za Augusta II wprowadził łyżki, noże, grabki i serwety w do stołu, bo przedtem każdy obywatel nosił za pasem w pokrowcu I łyżkę, nóż i widelec, a długim ręcznikiem od końca do końca stołu rozciągnionym goście ucierali usta i ręce; dla pań i obywa­telek mieli służący w pokrowcu nóż i widelec, które tam przed nią kładli, gdzie siadała do stołu i pamiętali sprzątnąć”.

Cześć, mam na imię Katarzyna i od zawsze chciałam pracować w kuchni. Po tym jak osiągnęłam ten życiowy cel, postanowiłam założyć tego bloga i we wpisać dzielić się z Wami moimi doświadczeniami!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)